Mijn cliënt stroomt uit een voorziening voor tijdelijke opvang vanwege huiselijk geweld

Woont woningzoekende tijdelijk in blijf-van-mijn-lijf-huis?

Uw cliënt kan urgentie aanvragen als door ernstige problemen in een relatie of geweld binnen het gezin de cliënt de oude woning heeft verlaten. De cliënt woont nu tijdelijk in de opvang. De reden voor urgentie (dat noemen we urgentiegrond) heet dan ‘uitstroom uit voorziening tijdelijke opvang’.

Wat zijn de voorwaarden voor urgentiegrond ‘uitstroom uit voorziening tijdelijke opvang’

De cliënt moet opgevangen zijn in een tijdelijke opvang. De opvang is gericht op het begeleiden van personen van huiselijk geweld of problemen in het gezin (blijf-van-mijn-lijfhuizen).
De situatie is ernstig en de cliënt kan voor de veiligheid niet meer terug naar de vorige woning. In aangifte(n) van politie staat dat er ernstige problemen in een relatie of geweld binnen het gezin was en/of in de verklaring(en) van bijvoorbeeld hulpverleningsinstellingen staat dat teruggaan naar de oude woning niet meer kan.

De cliënt heeft een zelfstandige woning nodig in de gemeente Rotterdam, Maassluis, Vlaardingen, Schiedam of Capelle a/d IJssel. Gaat het om een andere gemeente? Dan neemt de cliënt contact op met de gemeente waar de cliënt naar toe moet verhuizen.

Hoe ‘uitstroom uit voorziening tijdelijke opvang’ aanvragen?

Denkt u dat cliënt urgentie kan aanvragen voor ‘uitstroom uit voorziening tijdelijke opvang’? Vul dan de vragen bij ‘Kans op urgentie’ in. Daarna vult u samen met de cliënt het ‘Rapportageformulier Uitstroom uit een tijdelijke voorziening’ in. Als alle stukken compleet zijn, dan vraagt de corporatie digitaal urgentie aan. Als de aanvraag compleet is ingeleverd, horen u en de cliënt binnen 8 weken of de cliënt urgentie krijgt.