Zorgt u lang voor iemand zonder dat u daar geld voor krijgt?

U kunt urgentie aanvragen als u (mantel)zorg geeft of gaat geven en heel snel een woning nodig heeft om zo dichtbij de persoon die de mantelzorg van u ontvangt te wonen. De reden voor urgentie (dat noemen we urgentiegrond) heet dan ‘mantelzorg’.

Kans op urgentie?

Bekijk eerst of voldoet aan de voorwaarden. Beantwoord daarna deze vragen, en kijk of u kans maakt op urgentie.

Wat is ‘mantelzorg’?

U geeft voor langere tijd onbetaalde zorg aan familie of een bekende. Het doel van mantelzorg is om te voorkomen dat dit familielid of bekende naar een zorginstelling moet. Daardoor kan die persoon langer thuis wonen.

Hoe ‘mantelzorg’ aanvragen?

Denkt u dat u urgentie kunt aanvragen voor mantelzorg? Dan maakt u de kansberekening op deze pagina. Maakt u volgens de berekening kans, dan vult u het ‘Rapportageformulier Mantelzorg’ in. Zorg ervoor dat u het formulier juist en volledig invult. U maakt, als alles compleet is, een afspraak voor een gesprek bij een corporatie in één van de gemeenten die we hierboven noemde. Neem het formulier en alle documenten mee naar het gesprek. Als alles compleet is dan hoort u binnen 8 weken of u urgentie voor ‘mantelzorg’ krijgt.

Wanneer kunt u geen urgentie ‘mantelzorg’ aanvragen?

U kunt geen urgentie aanvragen als u dichter bij een familielid wil wonen die in een (zorg)instelling/ziekenhuis is opgenomen. Het familielid dat opgenomen is, krijgt daar alle zorg; dat noemen we ‘intramurale zorg’. Het familielid kan niet meer thuis wonen maar moet verzorgd worden in de (zorg)instelling/ziekenhuis. Dat familielid heeft dan geen zorg van u nodig. Die zorg krijgt het familielid in de (zorg)instelling/ziekenhuis. Dat is de reden waarom u geen urgentie kunt aanvragen.